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                         January 1, 1994

CLA-2-19:S:N:N7:228

CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:   1901.90.3030

Mr. Clark D. Bien

Total Foods Corporation

6018 West Maple Road, Suite 888

West Bloomfield, MI  48322 

RE:  The tariff classification of cake mix bases from Canada

Dear Mr. Bien:

       In your letter dated October 15, 1993, you requested a

tariff classification ruling.         

     Samples and ingredients breakdowns for two products accompanied your

letter.  The samples were forwarded to the U.S. Customs laboratory for

analysis.  Both products are white powders, imported in bulk containers, to

be used as ingredients in the manufacture of complete cake mixes.  Your

letter states the composition of Cake Mix Base 1 is 65 percent sugar, 16

percent skim milk powder, and 19 percent salt.  Laboratory analysis of this

sample found it to contain 58.5 percent sugar and 17.6 percent non-fat

milk solids.  Cake Mix Base 2 is said to contain 65 percent sugar, 16

percent skim milk powder, 3 percent salt, and 16 percent flour.  Analysis

of this sample found 62.2 percent sugar and 15.3 percent non-fat milk

solids.

     The applicable subheading for the cake mix bases will be 1901.90.3030,

Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTS), which provides for 

food preparations of goods of headings 0401 to 0404...not elsewhere

specified or included...other...articles of milk or cream not specially

provided for...provided for in subheading 9904.10.60.  The rate of duty

will be 17.5 percent ad valorem.   

     Goods classifiable under subheading 1901.90.3030, HTS, which have

originated in the territory of Canada, and are imported on or prior to

December 31, 1993, will be entitled to an 8.7 percent ad valorem rate of

duty under the United States-Canada Free Trade Agreement (FTA) upon

compliance with all applicable regulations.  Effective January 1, 1994,

with the implementation of the North American Free Trade Agreement (NAFTA),

preferential tariff treatment for goods under the FTA will be discontinued.

       This ruling is being issued under the provisions of Section 177 of the

Customs Regulations (19 C.F.R. 177).

       A copy of this ruling letter should be attached to the entry documents

filed at the time this merchandise is imported.  If the documents have been

filed without a copy, this ruling should be brought to the attention of the

Customs officer handling the transaction.

                                   Sincerely,

                                   Jean F. Maguire

                                   Area Director

                                   New York Seaport              

