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CATEGORY: MARKING

Dr. Moiz Talei

Pharmotal

P.O. Box 251771

Los Angeles, CA 90025

RE:  THE COUNTRY OF ORIGIN MARKING OF SHRIMP FROM BANGLADESH

Dear Dr. Talei:

     This is in response to your letter dated, April 10, 1995,

requesting a ruling on general marking information on shrimp from

Bangladesh.  A marked sample was not submitted with your letter

for review.

     In your request for a ruling, you have not provided this

office with specific information as to how the shrimp will be

prepared.  In absence of background information on the

preparation of the product, we can provide you with marking

information that is of a general nature.   

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the U.S. the English name of the country of origin

of the article.

     As provided in section 134.41(b), Customs Regulations (19

CFR 134.41(b)), the country of origin marking is considered

conspicuous if the ultimate purchaser in the U.S. is able to find

the marking easily and read it without strain.

     With regard to the permanency of a marking, section

134.41(a), Customs Regulations (19 CFR 134.41(a)), provides that

as a general rule marking requirements are best met by marking

worked into the article at the time of manufacture.  For example,

it is suggested that the country of origin on metal articles be

die sunk, molded in, or etched.  However, section 134.44, Customs

Regulations (19 CFR 134.44), generally provides that any marking

that is sufficiently permanent so that it will remain on the

article until it reaches the ultimate purchaser unless

deliberately removed is acceptable.

     Foreign natural products, such as shrimp, are on the "J-

list" and are excepted from individual marking requirements

pursuant to 19 USC 1304 (a)(3)(J) and 19 CFR 134.33.  However,

the outermost container in which the article ordinarily reaches

the ultimate purchaser is required to be marked to indicate the

origin of its contents.  As provided in 19 CFR 134.25, if the

imported J-list product will be repacked prior to sale to the

ultimate purchaser, the importer must certify to Customs that he

will properly mark the new package or alternatively, notify the

repacker of the obligation to mark the new package.  The

certification procedures, which are for the purpose of ensuring

that the ultimate purchaser will be advised of the country of

origin, apply to imported J-list articles processed and repacked

after importation unless the articles are substantially

transformed prior to repacking.  Absent a substantial

transformation, the consumer or other recipient of the shrimp is

considered the ultimate purchaser and must be advised of the

country of origin of the shrimp.

     This ruling is being issued under the provisions of Part 177

of the Customs Regulations (19 CFR Part 177).

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                              Sincerely,

                              Jean F. Maguire

                              Area Director

                              New York Seaport

