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CATEGORY: MARKING

Mr. John B. Pellegrini

Ross & Hardies

Park Avenue Tower

65 East 55th Street

New York, N.Y. 10022

RE:  THE COUNTRY OF ORIGIN MARKING OF SHOE BOXES.

Dear Mr. Pellegrini:

     This is in response to your letter dated September 14, 1998,

written on behalf of your client, Ralph Lauren Footwear Company,

Inc.,  requesting a ruling on whether the subject shoe boxes need

to be marked to show the country of origin.  A representative

sample of the shoe box was submitted with your letter for review.

     The top of the box depicts the American flag along with the

words, "Polo Sport Ralph Lauren."  You state that one of the side

panels shows U.K. and EUR. sizes, and the third size designation,

"CN" refers to centimeters.  You ask whether the American flag or

the U.K. and EUR. sizes trigger the requirement that the country

of origin be set forth in close proximity.

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the U.S. the English name of the country of origin

of the article.

     Section 134.47 of the Customs Regulations (19 CFR 134.47)

further provides that when as part of a trademark or trade name

or as part of a souvenir marking, the name of a location in the

United States or "United States" or "America" appear, the article

shall be legibly, conspicuously, and permanently marked to

indicate the name of the country of origin of the article

preceded by "Made in," "Product of," or other similar words, in

close proximity or in some other conspicuous location.

     If the shoes of foreign origin are conspicuously and legibly

marked with their country of origin, then marking the unsealed

shoe box with the country of origin of the shoe is unnecessary,

provided that the boxes have no place or locality references

printed on them.  Customs has previously held that cardboard shoe

boxes are disposable containers excepted from marking with their

own country of origin under 19 C.F.R. 134.24(c)(1).

     However, if the shoe box has a locality reference other than

the country of origin of the imported footwear, it must be marked

with the country of origin of the imported footwear in a

conspicuous place to satisfy the requirements of 19 C.F.R.

134.47.  The top of the shoe box you have submitted depicts the

American flag.  It is the opinion of this office that a consumer

might be misled by the presence of the American flag prominently

displayed on a shoe box and therefore not examine the footwear to

determine the country of origin.   

     Therefore, the presence of the American flag on the shoe box

requires that the country of origin of the imported footwear

appear in close proximity to the potentially misleading reference

to comply with 19 C.F.R. 134.47.  The purpose of 19 C.F.R. 134.47

is to prevent the possibility of misleading the ultimate

purchaser as to the origin of the imported article.  Shoe boxes,

in particular, are held to a strict standard of compliance to the

country of origin marking requirements of 19 C.F.R. 134.47. 

Therefore, if imported as is, it will not meet the country of

origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304.  Customs has held

that in order to satisfy the close proximity requirement of 19

C.F.R. 134.47, the country of origin marking must appear on the

same side(s) or surface(s) in which the name of the locality

other than the country of origin appears.

     We agree with your contention that the size representations

on the side panel of the shoe box are not misleading to

consumers.  A consumer would not misread this language as an

indication of origin.

     This ruling is being issued under the provisions of Part 177

of the Customs Regulations (19 CFR Part 177).

     A copy of the ruling or the control number indicated above

should be provided with the entry documents filed at the time

this merchandise is imported.  If you have any questions

regarding the ruling, contact National Import Specialist Richard

Foley at 212-466-5890.

                              Sincerely,

                              Robert B. Swierupski

                              Director,

                              National Commodity

                              Specialist Division

