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CATEGORY:  MARKING

Mr. Lawrence R. Pilon

Hodes, Keating & Pilon

134 North LaSalle Street

Suite I 300

Chicago, IL 60602

RE: COUNTRY OF ORIGIN MARKING OF IMPORTED AIR BLAST MACHINE PARTS.

Dear Mr. Pilon:


This is in response to your letter dated January 29, 2008 requesting a ruling, on behalf of your client, Marco Group International, Inc., on whether imported air blast machine parts are required to be individually marked with the country of origin if they are later to be processed in the U.S. by a U.S. manufacturer.  A marked sample was not submitted with your letter for review however extensive photographs were submitted.


The articles in question are three components of an air blast machine.  The first component is a meter valve body (part 1014115).  The second is a handle which is used to operate a valve (1015001).  The third component is the metal body to which the handle attaches (1015002).  You state that you are aware that these components are made in India and that these parts will be assembled by Marco Group in the US with other components to form the complete air blast machine.


The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of foreign origin (or its container) imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as the nature of the article (or its container) will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of origin of the article. 


Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.  Section 134.41(b), Customs Regulations (19 CFR 134.41(b)), mandates that the ultimate purchaser in the U.S. must be able to find the marking easily and read it without strain.  Section 134.1(d) defines the ultimate purchaser as generally the last person in the U.S. who will receive the article in the form in which it was imported.  19 CFR 134.1(d)(1) states that if an imported article will be used in manufacture, the manufacturer may be the ultimate purchaser if he subjects the imported article to a process which results in a substantial transformation of the article.  The case of U.S. v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27 C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98) (1940), provides that an article used in manufacture which results in an article having a name, character or use differing from that of the constituent article will be considered substantially transformed and that the manufacturer or processor will be considered the ultimate purchaser of the constituent materials.  In such circumstances, the imported article is excepted from marking and only the outermost container is required to be marked.  See, 19 CFR 134.35.


In this case, the three imported components are substantially transformed as a result of the U.S. processing, and therefore the U.S. manufacturer is the ultimate purchaser of the imported valve body, handle and handle body and under 19 CFR 134.35 only the containers which reach the ultimate purchaser are required to be marked with the country of origin "India". 


This ruling is being issued under the provisions of Part 177 of the Customs Regulations (19 CFR Part 177).


A copy of the ruling or the control number indicated above should be provided with the entry documents filed at the time this merchandise is imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National Import Specialist Mark Palasek at 646-733-3013.







Sincerely,







Robert B. Swierupski







Director,







National Commodity







Specialist Division

