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CATEGORY:  MARKING

Michael T. Cone

Neville Peterson, LLP

17 State Street, 19th floor

New York, NY 10004

RE: COUNTRY OF ORIGIN MARKING OF IMPORTED WOVEN FABRICS.

Dear Mr. Cone:


This is in response to your letter dated February 14, 2003, on behalf of your client, Pressman-Gutman Co., Inc., requesting a ruling on whether imported woven fabrics are required to be individually marked with the country of origin if it is later to be processed in the U.S. by a U.S. manufacturer.  A marked sample was not submitted with your letter for review.


You state that the woven fabrics will be imported in rolls by Pressman-Gutman.  After importation, the merchandise will be shipped directly to a manufacturer in the United States (U.S.).  The U.S. manufacturer will cut and sew the woven fabric into women’s and girls’:  pants, jackets, blouses, dresses, and skirts.


The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of foreign origin (or its container) imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as the nature of the article (or its container) will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of origin of the article. 


Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.  Section 134.41(b), Customs Regulations (19 CFR 134.41(b)), mandates that the ultimate purchaser in the U.S. must be able to find the marking easily and read it without strain.  Section 134.1(d) defines the ultimate purchaser as generally the last person in the U.S. who will receive the article in the form in which it was imported.  19 CFR 134.1(d)(1) states that if an imported article will be used in manufacture, the manufacturer may be the ultimate purchaser if he subjects the imported article to a process which results in a substantial transformation of the article.  The case of U.S. v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27 C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98) (1940), provides that an article used in manufacture which results in an article having a name, character or use differing from that of the constituent article will be considered substantially transformed and that the manufacturer or processor will be considered the ultimate purchaser of the constituent materials.  In such circumstances, the imported article is excepted from marking and only the outermost container is required to be marked.  See, 19 CFR 134.35.


In this case, the imported woven fabrics are substantially transformed as a result of the U.S. processing, and therefore the U.S. manufacturer is the ultimate purchaser of the imported fabrics and under 19 CFR 134.35 only the containers which reach the ultimate purchaser are required to be marked with the country of origin. 


This ruling is being issued under the provisions of Part 177 of the Customs Regulations (19 CFR Part 177).


A copy of the ruling or the control number indicated above should be provided with the entry documents filed at the time this merchandise is imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National Import Specialist Rosemarie Hayward at 646-733-3064.







Sincerely,







Robert B. Swierupski







Director,







National Commodity







Specialist Division

