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June 10, 2009

MAR-2 OT:RR:NC:2:234

CATEGORY:  MARKING

Mr. David Murphy

Grunfeld, Desiderio, Lebowitz, Silverman & Klestadt, LLP

399 Park Avenue, 25th Floor

New York, NY 10022-4877

RE: COUNTRY OF ORIGIN MARKING OF IMPORTED LINED PAPER NOTEBOOKS AND FILLER PAPER; ARTICLE 509

Dear Mr. Murphy:

This is in response to your letter dated May 22, 2009, (NAFTA status for these goods were ruled on in NY N057699), requesting a ruling on the country of origin marking requirements for imported articles which are processed in a NAFTA country prior to being imported into the U.S. A marked sample was not submitted with your letter for review.

The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of foreign origin (or its container) imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as the nature of the article (or its container) will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of origin of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134) implements the country of origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304. 

The country of origin marking requirements for a “good of a NAFTA country” are also determined in accordance with Annex 311 of the North American Free Trade Agreement (“NAFTA”), as implemented by section 207 of the North American Free Trade Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat 2057) (December 8, 1993) and the appropriate Customs Regulations.  The Marking Rules used for determining whether a good is a good of a NAFTA country are contained in Part 102, Customs Regulations.  The marking requirements of these goods are set forth in Part 134, Customs Regulations.

Section 134.1(b) of the regulations, defines “country of origin” as 

the country of manufacture, production, or growth of any article of foreign origin entering the U.S.  Further work or material added to an article in another country must effect a substantial transformation in order to render such other country the “country of origin” within this part; however, for a good of a NAFTA country, the NAFTA Marking Rules will determine the country of origin. (Emphasis added).

Section 134.1(j) of the regulations, provides that the “NAFTA Marking Rules” are the rules promulgated for purposes of determining whether a good is a good of a NAFTA country.  Section 134.1(g) of the regulations, defines a “good of a NAFTA country” as an article for which the country of origin is Canada, Mexico or the United States as determined under the NAFTA Marking Rules.  Section 134.45(a) (2) of the regulations, provides that a “good of a NAFTA country” may be marked with the name of the country of origin in English, French or Spanish.

You state that the imported lined paper notebooks and filler paper are processed in a NAFTA country, “Mexico”, prior to being imported into the U.S.  Since “Mexico” is defined under 19 CFR 134.1(g), as a NAFTA country, we must first apply the NAFTA Marking Rules in order to determine whether the imported lined paper notebooks and filler paper are “goods of a NAFTA country”, and thus subject to the NAFTA marking requirements.   

Part 102 of the regulations, sets forth the “NAFTA Marking Rules” for purposes of determining whether a good is a good of a NAFTA country for marking purposes.  Section 102.11 of the regulations, sets forth the required hierarchy for determining country of origin for marking purposes.  

Applying the NAFTA Marking Rules set forth in Part 102 of the regulations to the facts of this case, we find that the imported lined paper notebooks and filler paper are goods of Mexico for marking purposes.

This ruling is being issued under the provisions of Part 181 of the Customs Regulations (19 CFR Part 181).

A copy of the ruling or the control number indicated above should be provided with the entry documents filed at the time this merchandise is imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National Import Specialist Patricia Wilson at (646) 733-3037.

Should you wish to request an administrative review of this ruling, submit a copy of this ruling and all relevant facts and arguments within 30 days of the date of this letter, to the Director, Commercial Rulings Division, Headquarters, Bureau of Customs and Border Protection, 1300 Pennsylvania Ave. N.W., Washington, D.C. 20229.

Sincerely,

Robert B. Swierupski

Director

National Commodity Specialist Division

