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April 12, 2010

MAR-2 OT:RR:NC:2:228

CATEGORY: MARKING

Ms. Katherine K. Iverson

JR Simplot Company

P. O. Box 1059

Caldwell, ID  83606

RE:  THE COUNTRY OF ORIGIN MARKING OF PREPARED MIXED VEGETABLES.

Dear Ms. Iverson:

This is in response to your letter dated March 12, 2010 requesting a ruling on the country of origin marking for prepared vegetables.  

In your letter, you stated that J. R. Simplot will purchase raw onions, red, green and yellow bell peppers from Mexico and the United States and slice, roast and freeze them in the United States.

The roasted, frozen vegetables will be blended with other frozen vegetables; whole carrots (imported from Israel), sliced green zucchini squash (United States or Guatemala), green beans (United States) and yellow squash (United States, Guatemala or Mexico). The mixed, frozen vegetable blend will then be coated with olive oil and additional seasonings such as basil, garlic, cheese, chipotle pepper, lemon peels etc.  The finished product will be sold to food service customers in 40-ounce plastic bags.

The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of foreign origin (or its container) imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as the nature of the article (or its container) will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of origin of the article.

As provided in section 134.41(b), Customs Regulations (19 CFR 134.41(b)), the country of origin marking is considered conspicuous if the ultimate purchaser in the U.S. is able to find the marking easily and read it without strain.

With regard to the permanency of a marking, section 134.41(a), Customs Regulations (19 CFR 134.41(a)), provides that as a general rule marking requirements are best met by marking worked into the article at the time of manufacture.  For example, it is suggested that the country of origin on metal articles be die sunk, molded in, or etched.  However, section 134.44, Customs Regulations (19 CFR 134.44), generally provides that any marking that is sufficiently permanent so that it will remain on the article until it reaches the ultimate purchaser unless deliberately removed is acceptable.

This merchandise is subject to The Public Health Security and Bioterrorism Preparedness and Response Act of 2002 (The Bioterrorism Act), which is regulated by the Food and Drug Administration (FDA). Information on the Bioterrorism Act can be obtained by calling FDA at 301-575-0156, or at the Web site www.fda.gov/oc/bioterrorism/bioact.html.

The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of foreign origin (or its container) imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as the nature of the article (or its container) will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of origin of the article.

Part 134, Customs Regulations (19 C.F.R. Part 134), implements the country of origin marking requirements and the exceptions of 19 U.S.C. §1304. Section 134.1(b), Customs Regulations (19 C.F.R. §134.1(b)), defines "country of origin" as the country of manufacture, production or growth of any article of foreign origin entering the United States. Further work or material added to an article in another country must effect a substantial transformation in order to render such other country the "country of origin" within the meaning of the marking laws and regulations. An article used in manufacture which results in an article having a name, character, or use differing from that of the constituent article will be considered substantially transformed. United States v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27 C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98)(1940).

In this case, the imported vegetables are not substantially transformed as a result of the processing in the United States; they will remain goods of their respective country or countries of origin. The imported frozen, prepared, mixed vegetable product must be marked to state the country of origin of all ingredients – the United States, Mexico, Israel and Guatemala. 

Products of the United States are not subject to the country of origin marking requirements under 19 U.S.C. 1304.   Whether an article may be marked with the phrase “Made in the USA” or similar words denoting U.S. origin, is an issue under the authority of the Federal Trade Commission (FTC).  We suggest that you contact the FTC Division of Enforcement, 600 Pennsylvania Avenue, N.W., Washington, D.C. 20580 on the propriety of proposed markings indicating that an article is made in the U.S.

This ruling is being issued under the provisions of Part 177 of the Customs Regulations (19 CFR Part 177).

A copy of the ruling or the control number indicated above should be provided with the entry documents filed at the time this merchandise is imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National Import Specialist Stanley Hopard at (646) 733-3029.

Sincerely,

Robert B. Swierupski

Director

National Commodity Specialist Division




