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CATEGORY:
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TARIFF NO.: 6404.11.9050



      

Mr. Michael R. Spano

Michael R. Spano & Co., Inc.
190 McKee Street
Floral Park, NY  11001
RE:  The tariff classification of footwear from China

Dear Mr. Spano:
In your letter dated November 12, 2013 you requested a tariff classification ruling on behalf of your client, Vionic Group, LLC. 

The submitted half-pair sample identified by you as style “RHYTHM,” is a women’s lace-up shoe with a molded rubber or plastics sole/outer sole and a predominately textile material upper that does not cover the ankle.  You state that the shoe is designed as a “walking” shoe with a specially designed insole for corrective alignment.  Although you state that this style is not specifically designed for tennis, gym or the like, it may be used for athletic games or purposes.  You provided an F.O.B. value over $12/pair.   
The applicable subheading for the women’s walking shoe, style “RHYTHM” will be 6404.11.9050, Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS), which provides for footwear with outer soles of rubber, plastics, leather or composition leather and uppers of textile materials: footwear with outer sloes of rubber or plastics: tennis shoes, basketball shoes, gym shoes, training shoes and the like: other: valued over $12/pair: for women: other.  The rate of duty will be 20% ad valorem. 
Duty rates are provided for your convenience and are subject to change.  The text of the most recent HTSUS and the accompanying duty rates are provided on World Wide Web at http://www.usitc.gov/tata/hts/.

The submitted sample is not marked with the country of origin.  Therefore, if imported as is, it will not meet the country of origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304.  Accordingly, the footwear would be considered not legally marked under the provisions of 19 C.F.R. 134.11 which states, “every article of foreign origin (or its container) imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the article (or container) will permit, in such manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of origin of the article.” 
This ruling is being issued under the provisions of Part 177 of the Customs Regulations (19 C.F.R. 177).

A copy of the ruling or the control number indicated above should be provided with the entry documents filed at the time this merchandise is imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National Import Specialist Stacey Kalkines at (646) 733-3042.

Sincerely,

Gwenn Klein-Kirschner
Acting Director

National Commodity Specialist Division
